15
Home.
Activiteiten.
Foto Galerij.
VVUB.
Uitbuiten.
Contact.
Activiteiten
Foto-galerij
Het bestuur
Uitbuiten

Uitbuiten, Goed voor U!

Hoe een groep kunst- en cultuur minnende Zoeterwoudenaren al jaren feest viert

 

Een flinke groep Zoeterwoudenaren viert al jarenlang Uitbuiten. Het is een feest dat in 1978 is ontstaan in een vriendengroep. Het is op verschillende locaties in de regio (Benthuizen, Hazerswoude-Dorp en Stompwijk) gevierd. In 1985 was Uitbuiten voor het eerst in Zoeterwoude, op de Noord-Aa, en sindsdien werd Zoeterwoude regelmatig de thuisbasis. Maar wat is Uitbuiten eigenlijk precies?

 

Uitbuitenaren Willem Janson, Niek Nieuwenhuijsen en Roland van der Post schreven in 1999 over Uitbuiten het naslagwerk “Nooit Meer…”. Dat bijzonder boekwerk vertelt alles over Uitbuiten. Als je het leest, heb je dit artikel niet meer nodig, maar ja. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van hun smaakvol en vermakelijk geschreven boek. Volgens hen is het lastig om Uitbuiten te beschrijven: “Is het wel mogelijk een omschrijving te geven van Uitbuiten? Een feest? Een festival? Een manier van leven, van feesten? Een groepstherapie? Uitbuiten is alles en niets tegelijk. Het valt niet uit te leggen. je moet er geweest zijn om het te begrijpen. Je moet het ondergaan, de beker het liefst helemaal leegdrinken. Pas dán bestaat de kans dat je Uitbuiten begrijpt.” Ze noemen het in hun voorwoord een herhalingsoefening.

 

Zelf ken ik het feest slechts van de laatste jaren. In 1978 was ik een ventje van acht en toen het festival in 1985 voor het eerst in Zoeterwoude kwam, was ik nog niet geïnteresseerd in kunst en cultuur. Pas na de eeuwwisseling kreeg ik Uitbuiten in mijn vizier. De toenmalige Uitbuitengeneratie zocht nieuw bloed, omdat ze als één van de eerste Nederlandse organisaties voorzagen dat de vergrijzing zou intreden. Tegelijkertijd veranderde het festival langzaam. Het werd weer een feest in plaats van een festival. Net als hoe het ooit begon.

 

Op 1 maart 1978, op de verjaardag van Kees Boonekamp, ontstaat het idee voor Uitbuiten: “Laten we onze verjaardag deze zomer eens met elkaar vieren”. Aad Rensink, Els Rensink, Ab van Bochove, Tina Groen, Kees Boonekamp, Willem Moerman, Rob van Leeuwen en Tom Boon voorzien niet wat hun plan voor gevolgen heeft. Rob bedenkt de naam Uit-Buiten, Goed voor U! “Je bent er tenslotte even uit en het is buiten.” De naam werd ingekort tot Uitbuiten. Het moet in hun beleving een meerdaags feest worden met kamperen, muziek, theater en kunst. Aad Rensink uit Benthuizen heeft een terrein waar tenten op kunnen staan en bovendien een nieuwe loods voor aardappels. Daar kan naar hartelust feest worden gevierd. Op het eerste feest waren naar schatting 40 mensen. Van hen zijn er acht of negen die sindsdien geen feest meer hebben overgeslagen. In 1994 waren er 570 bezoekers en in 1997 was de omzet een kleine 30.000 gulden.

 

Kees Boonekamp is een van de feestgangers die er altijd bij is gebleven. Hij vertelt over hoe het ging in de eerste jaren: “Tja, het is op mijn verjaardag verzonnen. Dat was ook een meerdaags feest. Het feest begon op vrijdag 1 maart om 0:00 uur en duurde tot maandagochtend. Er stonden draaitafels in mijn kleine flat in Zoetermeer en we vermaakten ons goed. In dat weekend werd Uitbuiten inderdaad bedacht. Niet door mij alleen hoor. Dat deden we met zijn allen. Toen gingen we het ook organiseren. Het eerste jaar was dat nog redelijk gemakkelijk doordat we de nieuwe schuur van Aad en Els konden gebruiken. Het was gelijk een succes, waarna we zeiden dat we dat volgend jaar weer wilden.”

 

Het tweede jaar hadden ze echter niet die mooie schuur tot hun beschikking. “Nee, maar we bedachten dat we op het terrein zelf een feesttent konden bouwen van steigerdelen. De vader van Tina Groen, Guus, had een bedrijf met allerlei bouwmaterialen die we konden gebruiken. Het idee was goed, maar de uitvoering wat minder. Bij het omhooghijsen van de tent braken delen af. Het is uiteindelijk wel gelukt. Al was de tent hier en daar een beetje lek.”

Vanaf dat moment werd er een tent gehuurd, “want we hadden natuurlijk wel geleerd van het gedoe met de zelfgebouwde tent. Het derde jaar verhuisde het feest naar het terrein van de firma Groen, de vader van Tina, in Benthuizen. Dat was bij de opslag van de bouwmaterialen die we mochten gebruiken. Dat kwam goed uit, want we moesten allerlei dingen bedenken voor sanitair. Er moesten WC’s en wasbakken komen. Dat was wel zo fijn voor de kampeerders. Het feest duurde inmiddels namelijk twee dagen en steeds meer mensen bleven een nachtje op het terrein slapen.

 

Het feest had in populariteit gewonnen. Via De Stal in Stompwijk raakten Zoeterwoudenaren betrokken en in 1985 kwam Uitbuiten naar Zoeterwoude. Joost van Gent weet nog wel hoe dat terrein in beeld kwam. “Ik ben naar boer Jan van Leeuwen aan de Noord Aa gegaan om hem te vragen of we misschien een feest bij hem mochten geven. Ik kende de locatie omdat we daar altijd een proefkamp hadden van de Scouting. Wat grappig was is dat Jan mijn komst al had geraden doordat de vogels in de stal wegvlogen.” “Ha Joost,” zei hij, “ja als je rond melkestijd komt dan zit ik in de stal en in de stal herken ik alle geluiden en bewegingen. Als de vogels wegvliegen, weet ik dat er iemand binnenkomt.”

Jan en Nel van Leeuwen gaven toestemming om het feest achterin de Weipoort, aan de Noord Aa, te vieren. De feestcommissie besloot dat de aanrijroute via de Zuidbuurtseweg moest zijn om verkeershinder op het smalle weggetje naar de Noord Aa te voorkomen. De feestgangers bereikten het feestterrein met de theatrale Vice Versa boot. In 1990 was dat de Uitbuiten Loveboat.

 

Kees was vooral degene die stroom en geluid regelde. Hij draaide platen vanuit zijn oude Volkswagenbus en regelde het geluid van de bands, die in de eerste jaren optraden zonder gage. Hij kreeg later hulp van F Mattern en F nam op latere feesten het geluid overigens over. “Dat was een leuke tijd hoor. Op zondagochtend maakte ik radio vanuit de bus. De hele bus stand vol met apparatuur. Met de speakers op het dak was ik op het hele terrein te horen.” In Nooit Meer… staat dat “Kees Boonekamp alias Jumping Bean altijd stipt op tijd de ether inging met zijn programma. Als zijn stem over het terrein schalt, weet de doorgewinterde Uitbuiter hoe laat het is: Tijd om op te staan! Het programma begon steevast met de waterstanden en tussendoor werden luisteraars op de hoogte gebracht van de kentekens van verkeerd geparkeerde auto’s, die de veiligheid en doorgang van het feest belemmerden. Zijn radiohulp Willem Janson was minder goed op tijd op de radioset. Naar eigen zeggen vanwege het controleren van de drankvoorraad van het feest, maar zijn vriendin Tonny geeft een andere lezing van zijn te laat komen.”

Joost van Gent en Carla van der Helm hebben mooie herinneringen aan de feesten. “Samen met Ab van Bochove maakte ik ’s ochtends een ontbijt. Mensen konden kiezen uit een gewoon- of een VIP-ontbijt. Die laatste brachten we tot in de tent,” vertelt Carla. “Wat een leuke feesten maakten we mee Carla,” verzucht Joost, “weet je nog de familiezondagen met leuke muziek. De Bob Colorband, Jostiband, Japans Slagwerk en een Gospelband. We hebben het allemaal meegemaakt.” “Ja, en het theater op zondagmiddag. Wat een gekkigheid.” “De feesten op zaterdagavond werden steeds mooier. Ook met bands en goeie muziek. Klein Orkest is verschillende keren geweest, want Niek Nieuwenhuizen zat in die band en was ook één van de leden van het feestcomité.” “Maar ook de ochtendgymnastiek met Magda Janson waarbij iedereen gewoon meedeed, is onvergetelijk en wat dacht je van het heuse Uitbuitenlied van Sjiek en Sjofel alias Kees van Haaster en Ab van Bochove? Die is zelfs op singel verschenen en zongen we op ieder feest.”

 

Maar wat is Uitbuiten nu precies? “Het is moeilijk uit te leggen,” zegt Kees Boonekamp, “het was een vriendengroep die een feest wilde organiseren en dat hebben we met veel overgave gedaan. Dankzij veel mensen werd het mooier en groter. Meerdaags, met muziek, theater en kunst. Precies wat we hadden bedacht. Als ik terugkijk ben ik daar wel een beetje trots op. Nu is het er nog steeds en is het nog meer geworden. Het feest is dan wel wat kleiner, want de laatste jaren is het nog maar één avond in twee jaar, maar er zijn het hele jaar door activiteiten. In 2004 hebben we de vereniging Vrienden Van Uitbuiten opgericht en we organiseren allerlei activiteiten. Bijvoorbeeld wandelen, zeilen, wijn proeven en kookworkshop, ik noem maar wat. De laatste jaren is in d jaren dat er geen feest is een fietstocht georganiseerd in de omgeving van Zoeterwoude. Tijdens de fietstocht word je verrast met muziek, dans en theater. O en de nieuwjaarsreceptie natuurlijk. Die houden we eigenlijk al heel lang. Al in De Stal vroeger in Stompwijk. Dat is al 35 jaar!”

 

Joost en Carla vinden Uitbuiten te gek. “We hebben het weer opnieuw ontdekt eigenlijk. In de jaren dat onze kinderen opgroeiden deden we het wat rustiger aan met Uitbuiten, maar de laatste jaren zijn we er weer bij hoor!”

 

Nog maar veel keer herhalen dan.

 

Met dank aan “Nooit Meer…”, het boek over Uitbuiten van Willem Janson, Niek Nieuwenhuijsen en Roland van der Post. Ook dank aan Kees Boonekamp, Joost van Gent en Carla van der Helm, die ik interviewde voor dit artikel.

 

©  copyright 2007     Email :  vriendenvanuitbuiten@gmail.com